30 Ocak 2016 Cumartesi

Bulgurlu Etsiz fırın köfteler


Denemediğim şeyleri merak ettiğimden olacak ki bir süredir vejetaryen yemekleriyle ilgili yeni ve değişik tarifler aeşinde koşuyorum. Bunu karabuğdayla hatta mercimekle yapan farklı tarifler de gördüm ama ben bulgur tüketmeyi seviyorum. Evde de karabuğday kalmadığı için ilk denememi esmer ve normal bulguru karıştırarak yapmayı tercih ettim.
Görüntüsü ilk bakıldığında biraz mercimek köftesini biraz da çiğ köfteyi andırıyor ama ikisinden de oldukça farklı. En büyük farklılık ise bu köftenin yağlı kağıtta fırında pişiyor olması. Vereceğim tarifte keyfinize göre oynamalara yapabilirsiniz, isterseniz farklı baharatlar koyabilir ya da nane, maydonoz vb. gibi yeşilliklerden de ekleyebilirsiniz. Hatta sarımsak ve soğan rendesi de olabilir. Tek uyarım, soğan sulu bir sebze olduğu için eğer kullanırsanız galeta ununu artırmanız gerekebilir malzemeleri bir arada tutabilmek için.
Malzemeler:
– 1 su bardağı esmer ve normal sarı bulgur karışık
– kaynamış su
– 2 yumurta
– 5 ya da 6 çorba kaşığı galeta unu (duruma göre yulaf unu da kullanılabilir diye düşünüyorum)
– tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon
Bulgurları önce sıcak suda süzgeç yardımıyla biraz yıkayıp tozunu alın. Daha sonra kaynamış suyu bulguların üzerine döküp kaseni ağzını kapatın. Bulgurlar sıcak suyu iyice çekene kadar bekleyin. Yaklaşık yarım saatlik bir süre olabilir, dibince hiç su kalmadığından emin olmanız gerekir, bu yüzden de bulgurun üzerini yaklaşık yarım parmak geçecek kadar kaynamış sudan eklemeniz yeterlidir. Bulgurlar suyu çektikten sonra daha derin bir kaba alıp soğumaları için de biraz beklerseniz iyi olur. Yumurta ekleyeceğimiz için yumurtanın karışımda pişmesine engel olmak için bu bekleme süresini geçirmemiz gerekiyor. Bulgurlar soğuyunca içine 2 yumurta , galeta unu ve baharatları istediğiniz kadar ekleyin.
Bulgur biraz tuz  seviyor, normalden fazla eklemeniz daha iyi olabilir. Bir yandan fırını 180 dereceye getirip ısıtın. Karışımı iyice birbirine yedirince bir tepsiye yağlı kağıt serin ve elinizde mercimek köftesi sıkar gibi bulgurlu karışımı sıkıp küçük parçalar halinde yağlı kağıda yerleştirin.
Birlikte tüketmek için bir sos isterseniz ben tahinli yoğurt sosunu tercih ettim. Haşlanmış sebzelere de sık sık kullandığım bir sos olduğu için ilk aklıma gelen bu oldu.
Malzemeler:
– 2 çorba kaşığı tahin
– 5 çorba kaşığı yoğurt
– 1 tatlı kaşığı limon suyu
Hepsini alın ve bir kasede homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Pul biber de ekleyebilirsiniz.
Köftelere geri dönersek, yağlı kağıda malzemeniz bitene kadar köfteleri dizin. Önceden fan ile ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Dışları çıtır içleri pişmiş ama daha yumuşak köfteleriniz ıazır!
Güzel bir yeşil salata eşliğinde afiyetle tüketebilirsiniz!

0 yorum:

Yorum Gönder

 

MERALİN MUTFAĞI Template by Ipietoon Cute Blog Design